Jan Willems

Jan Willems (1980) studeerde Hoofdvak Orgel & Kerkmuziek aan het Brabants Conservatorium bij Bram Beekman. Daarnaast volgde hij bijvakken voor vrije improvisatie bij Henco de Berg en Geert Bierling (liturgisch orgelspel). De basis voor dit alles werd gelegd aan het Dongens Muziekinstituut bij Frans Bullens, bij wie hij in 2001 cum laude het D-examen behaalde. Voor zijn ontwikkeling als kerkmusicus volgde hij enkele koordirectiecursussen bij de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging en ontwikkelde dat verder aan het Brabants Conservatorium bij Ramon van den Boom en Martien van Woerkum. Aan de Folkwanghochschule in Essen (D) verdiepte hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk van het Gregoriaans bij Prof. Stephan Klöckner. In Raamsdonksveer was hij mede-oprichter van de Schola Bavonensis: een groep mannen die zich toelegt op het uitvoeren van zowel Gregoriaanse gezangen als gezangen uit het Nederlandstalig getijdengebed. Na organist te zijn geweest van de Sint-Paulusabdij in Oosterhout en de Sint-Bavokerk te Raamsdonk werd hij in 2007 benoemd tot hoofdorganist van de orgels van de Basiliek Sint-Jan-de-Doper te Oosterhout. In deze Basiliek is Jan daarnaast als artistiek adviseur betrokken bij de orgelserie die de Stichting Ludens hier jaarlijks organiseert.
Hij geeft regelmatig concerten, vaak samen met de sopraan Ilse van Wuijckhuijse, met wie hij een duo vormt. Naast organist is Jan dirigent van r.k. Jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer. Als kerkmusicus zit hij bovendien in de redactie van het Gregoriusblad (NSGV).
In het dagelijks leven is hij als docent Aardrijkskunde verbonden aan het Stedelijk Gymnasium in Breda
, waartoe hij in 2003 afstudeerde aan de Universiteit Utrecht als Sociaal Geograaf (afstudeerspecialisaties Historische Geografie & Muziekgeografie).

 


Jan Willems op het Maarschalkerweerd-orgel in de St.Jansbasiliek met Ilse van Wuijckhuijse als registrante.


Jan Willems met Ilse van Wuijckhuijse (mezzo-sopraan) tijdens het uitvoeren van Repentir van Charles Gounod.

 

Ilse van Wuijckhuijse

Ilse van Wuijckhuijse (mezzo-sopraan) volgde haar eerste zanglessen bij Jan Douwes aan het Conservatorium te Rotterdam. Daarna vervolgde zij haar zangopleiding bij Judith Bouwman in Schiedam. Toen ze na haar studie terug naar Brabant verhuisde, nam ze zangles bij Jerry Korsmit (Breda). Momenteel is Ilse zangleerling van Willy Peeters in Oosterhout. Als koorzangeres is Ilse lid van diverse koren, waaronder Oratoriumvereniging Cantate Corde (Raamsdonk) , r.k. Jongerenkoor YRDV (Raamsdonksveer) en het koor van de Basiliek Sint-Jan. Ook zingt ze als gastzangeres regelmatig mee in (kamer)koren in de regio. Bij uitvoeringen van deze koren treedt zij regelmatig op als solist (Missen van Mozart, Magnificat van Rutter etc.). Daarnaast wordt zij regelmatig gevraagd solo’s te zingen bij rouw- en trouwvieringen. Samen met haar echtgenoot Jan Willems geeft zij regelmatig concerten, waarbij zij zich heeft toegelegd op literatuur die speciaal voor orgel en zangstem is geschreven. Naast zang studeerde Ilse lange tijd fluit en tevens volgde zij een aantal koordirectiecursussen bij de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging. Gedurende 6 jaar had Ilse een eigen kinderkoor in de Sint-Bavoparochie te Raamsdonk. Sinds januari 2008 is Ilse gestart als één van de cantores in de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout, die mede de zaterdagavondvieringen muzikaal opluisteren.