Overlangel

RK Antoniuskerk, Kerkstraat 20, Overlangel, gemeente Ravenstein.---google.nl/maps

De Sint-Antoniuskerk is een kerkje uit 1854 in vroege neogotische stijl. Architect was W.J. van Vogelpoel uit Utrecht. De toren heeft een opengewerkte gietijzeren spits, een nieuwigheid voor die tijd en een symbool van de industriële revolutie. In de kerk bevindt zich een gepolychromeerd houten Mariabeeld van omstreeks 1735. De kerk bevindt zich op steenworp afstand van het geboortehuis en werkplaats van F.C. Smits, de historische orgelbouwer uit Reek, die ook het orgel in deze kerk bouwde.

Concerten

Zondag 10 september 2017
Aanvang 16.00 uur.
Toegang gratis met collecte.
Wouter van der Wilt, orgel

Programma

1. Preludium in g BWV 808, Uit: Engelse suite no. III,
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

2. Franse Suite No. V in G BWV 816,
- Allemande - Courante - Sarabande - Gavotte - Bourrée - Loure - Gigue,
Johann Sebastian Bach

3. Klavierübung, Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
- Vater unser im Himmelreich
- Sei Lob und Ehr dem höchsten Gut
- Warum betrübst du dich, mein Herz

4. Allegro met variaties, Deel III uit Sonata in d, Wq 69
Carl Phillip Emmanuel Bach (1714-1788)

5. Elf Choralvorspiele op. 122
Johannes Brahms (1837-1897)
- Schmücke dich, o liebe Seele
- O Gott, du frommer Gott

6. 24 Pièces en style libre
Louis Vierne (1870-1937)
- No. 4 Epithaphe
- No.21 Carillon

7. Improvisatie

Wouter van der Wilt studeerde hoofdvak orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Bram Beekman. In 2008 behaalde hij zijn bachelordiploma cum laude. Zijn masterdiploma volgde in 2010. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij improvisatielessen bij Henco de Berg. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ludger Lohmann middels een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wouter nam deel aan diverse masterclasses, onder andere bij Michael Radulescu, Lorenzo Ghielmi, Leo van Doeselaar, Loïc Mallié, Margaret Phillips, Peter Planyavsky, Jos van der Kooij en Guy Bovet. Wouter won verschillende prijzen op diverse concoursen, o.a. in 2009 en 2011 de eerste prijs op het nationaal improvisatieconcours in Amsterdam. In 2010 werd hij benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerk in Rotterdam Kralingen. Recent verscheen zijn cd ‘Sonata da Chiesa’, met werk van Bach, Bruhns, Krebs, Mendelssohn, Distler, Schoonenbeek, Beekman en improvisatie. Zie ook www.woutervanderwilt.nl of neem een kijkje op zijn youtube kanaal, waar regelmatig nieuwe video’s worden geüpload.F.C.Smits-orgel (1858)

De kas van dit door F.C. Smits in 1858 gebouwde orgel is gemaakt in neogotische stijl, aangepast aan het kerkgebouw. Het heeft enkele geciseleerde pijpen in het front. Deze pijpen zijn niet rond, maar hebben gefaceteerde versieringen die goudkleurig zijn afgewerkt.
Het instrument heeft 11 registers en is nog in originele staat. In tegenstelling tot de meeste van zijn instrumenten plaatste Smits het pijpwerk van het positief hier niet op een aparte windlade, maar maakte hij één grote lade, waarop het pijpwerk van beide werken een plaats vond. De oorspronkelijke windvoorziening van een enkelvoudige schepbalg werd in 1881 vervangen door een ingenieuze slingerinstallatie, die door middel van een as met nokken drie schepbalgen aandrijft. Deze laatste ingreep werd uitgevoerd door F.C. Smits II. De balgen kunnen nog steeds met een handkruk aan de zijkant van het orgel worden bediend; zo zorgde vroeger de orgeldraaier voor de benodigde winddruk.
Aan het orgel zijn in de loop der tijden slechts geringe wijzigingen aangebracht: men heeft de klanksterkte door het verkleinen van een aantal voetopeningen iets afgezwakt.


Het orgel is in 1971 door Vermeulen te Weert gerestaureerd.

Foto C.J.Roeleveld 2005

Dispositie

Hoofdwerk C-f''' Positief C-f''' Pedaal C-f
Bourdon 16'
Prestant 8'
Holpyp 8'
Prestant 4'
Octaaf 2'
Sifflet 1'
Trompet 8' B/D
Holpijp 8'
Salicionaal 8'
Viol di Gamba 8' D
Fluit 4' B/D
aangehangen
Positief en hoofdwerk zijn op een lade. a = 415 Hz.

het aangehangen pedaal met slechts anderhalf octaaf bereik.

Foto C.J.Roeleveld 2005