Orgelkring FC Smits

De Orgelkring F.C. Smits werd in 1971 opgericht met als doel concerten te organiseren op de historische orgels in de kerken in de regio Maasland. De meeste van deze, veelal kleinere, instrumenten werden gebouwd of uitgebreid door F.C. Smits I uit Reek. De kring betrekt in haar programma’s o.a. de orgels van Overlangel, Neerloon, Demen, Berghem, Lith, Lithoyen, Nistelrode, Heeswijk (parochiekerk) en Zeeland.
Ook enkele achttiende-eeuwse orgels van de hand van Matthijs van Deventer behoren tot dit bestand. Hierbij mogen de orgels genoemd worden van Teeffelen, Schaijk, Macharen en Ravenstein.

Vrijwel alle historische orgels werden in de periode 1970 – 1975 onder leiding van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg gerestaureerd. De restauratie van dit kwalitatief hoogstaande cultuurbezit was de aanleiding om tot oprichting van de orgelkring over te gaan. De orgelkring heeft een vast ledenbestand van ca. 80 leden en organiseert ca. vier à vijf concerten per jaar.

Secretariaat:
Kerkstraat 17
Macharen
Tel. 0412-492476.


Concerten 2020

Aanvang steeds 16.00 uur.
Toegang is gratis.
Collecte na afloop.

Zondag 22 november
Macharen, Sint-Petruskerk
Dirk Luijmes, orgel en kunstharmonium, m.m.v. sopraan Francine van der Heijden
In het kader van een Muzikale Elfstedentocht wordt door heel Nederland langs verschillende provincies een toer gemaakt met muziek uit de betreffende provincie. Zo ook dit concert in Macharen met louter Brabantse muziek van o.a. Hollanders, Maasen, Toebosch, Schoonebeek en Manneke.
Kerken waar de Orgelkring concerten organiseert:

Berghem, Sint-Willibrorduskerk

Macharen, Sint-Petrus' bandenkerk

Neerloon, Sint-Victorkerk

Nistelrode, Sint-Lambertuskerk

Overlangel, Sint-Anthoniuskerk

Ravenstein, Heilige Luciakerk

Teeffelen, Sint-Benedictuskerk
logo Brabantse orgelfederatie De Orgelkring F.C. Smits is vertegenwoordigd in de Brabantse Orgelfederatie.