De excursies van de Brabantse Orgelfederatie.

De BOF wil orgels laten zien van verschillende kwaliteit, periode, achtergrond, toepassing, mogelijkheden, enz.
Bij een excursie proberen we een verbindend thema te vinden, zoals orgelbouwer, regio, stad, ontstaansgeschiedenis, stijlkenmerken, enz. Een actueel gegeven kan aanleiding zijn voor invulling van het thema, maar dat hoeft niet.

Er wordt ook aandacht gegeven aan orgels die anders nooit aan bod zouden komen, of die nog niet eerder aan bod zijn geweest. Dus aanvullend op excursies en concerten van andere initiatiefnemers die ook activiteiten in Noord-Brabant ontplooien.
Daarbij wordt ook de aandacht gespreid over de verschillende regio van Noord-Brabant; dus zoveel mogelijk een andere regio.
Om praktische redenen moeten de locaties van de te bezoeken orgels dicht bij elkaar liggen. De orgels moeten uiteraard in goede staat zijn en beschikbaar op de geplande datum.
De uit te voeren werken tijdens de excursie moeten zoveel mogelijk passen bij het thema, de mogelijkheden en achtergronden van de orgels en op hoog niveau worden uitgevoerd. Datzelfde geldt voor de cd die we van elke excursie uitbrengen.

Deze uitgangspunten leiden tot twee maal per jaar een verschillende invulling van onze voorjaar- en najaarexcursie, in samenwerking met 'De Orgelvriend' en het district Noord-Brabant van de KVOK, de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici
.

Deelnemers aan de excursie ontvangen bij aanvang een programmaboekje alsmede aan het eind van de dag de genoemde cd. Zij betalen een bijdrage van € 25,- per persoon; leden van de Vereniging Brabantse Orgelfederatie betalen een gereduceerde bijdrage van € 20,- per persoon.

Cd's
Bij elke excursie wordt een geluidsdocument gemaakt. De (meeste) op de excursie uitgevoerde werken worden van tevoren professioneel opgenomen en de daarvan vervaardigde cd wordt na afloop aan de deelnemers uitgereikt. Zolang de voorraad strekt zijn deze ook te bestellen in onze webwinkel.
Klik hier
voor een overzicht van de cd's.


Vooraf aanmelden s.v.p.
Deelnemers worden verzocht hun deelname aan te melden via excursie@brabantorgel.nl.
Maar u bent altijd welkom, ook zonder aanmelding, als u op het laatste moment besluit te komen.


Zelf de orgels bespelen tijdens de excursie.

Er is soms gelegenheid om even het bezochte orgel te bespelen door de excursiegangers.

 

- 'Voorjaars'-excursie naar vijf orgels was op zaterdag 6 april 2019.Op zaterdag 6 april 2019 werd de traditionele voorjaarsexcursie belegd naar de vestingsteden Willemstad en Klundert.

In Klundert ging in 1950 bij een brand het Hess-orgel verloren. Ook in Klundert ging een Garrels-orgel in 1944 door oorlogsgeweld ten onder. Maar ondanks dit gemis treffen we bij deze excursie een boeiend palet aan orgels.

Vanaf 10.00 uur waren de deelnemers bij de koffie welkom in De Gaard, Voorstraat 40 in Willemstad. Wij startten aansluitend om 10.30 uur in de fraaie achthoekige Koepelkerk welke kerk ooit gebouwd werd met subsidie van Prins Maurits. Een prachtig Van Leeuwen-orgel siert deze kerk. Het orgel werd gepresenteerd door Henk Kooiker.


Vervolgens gingen de excursiegangers naar Klundert, waar eerst de Gereformeerde Kerkwerd bezocht met het bescheiden maar mooie Van Dam-orgel (1891), zie foto.

In de Hervormde Kerk luisterden we naar een indrukwekkend Flentrop-orgel uit 1958.

Wij besloten in De Stad Klundert. In deze voormalige R.k.-kerk treffen we twee orgels. Het Marcussen-orgel (1965), destijds geplaatst in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, vindt hier sinds 2013 hier zijn (feitelijk oorspronkelijke) bestemming. Eind 2017 werd in De Stad Klundert een tweede orgel geplaatst, een Vermeulen-orgel (1950) dat al eerder dienst deed in Bergen op Zoom en ís-Hertogenbosch.
Het slotconcert werd hier gegeven door de huisorganist en artistiek leider van De Stad Klundert, Gerben Mourik, die ook de andere orgels in Klundert presenteerde.


Cdís

Zoals gebruikelijk bij onze excursies, werd een excursie-cd uitgegeven welke het spel bevat van het orgel van Van Leeuwen te Willemstad en de orgels van Van Dam, Flentrop en Vermeulen te Klundert. Net als tijdens de excursie werden de orgels bespeeld door Henk Kooiker en Gerben Mourik.Van het Marcussen-orgel in De Stad Klundert is een separate Portret-cd opgenomen en uitgegeven. De cd met werk van o.a. de oude meesters Sweelinck, Bach en Bruhns en Ďnieuwe meestersí zoals Pepping en Micheelsen, wordt gevat in een prachtig A5-boekje. Uiteraard werd dit werk gepresenteerd door de vaste bespeler Gerben Mourik.

Excursiedeelnemers ontvingen beide cdís na afloop van het slotconcert.
Deze cdís zijn uiteraard na 6 april ook te bestellen (klik hier) maar ook verkrijgbaar in De Stad Klundert.
- 'Najaars'-excursie is op zaterdag 12 oktober 2019.

De voorjaarsexcursie 2019 van de Brabantse Orgelfederatie, in samenwerking met De Orgelvriend en de KVOK kring Noord-Brabant, voert de deelnemers naar historische orgels in Oirschot en Boxtel.

De deelnemers aan deze excursie betalen bij aanvang van de excursie de excursiebijdrage van € 25,-. BOF-leden € 20,- Daarvoor krijgen zij bij aanvang het programmaboekje uitgereikt, bezoeken de gehele excursie inclusief de bespelingen en het slotconcert, en ontvangen tijdens de excursie het 'portret-cd-boekje' over een van de orgels met cd.

Aanmelden en deelnemersbijdrage
Zoals gebruikelijk worden deelnemers verzocht zich tevoren op te geven via excursie@brabantorgel.nl.
Leden van de Brabantse Orgelfederatie en leden van de KVOK betalen een gereduceerd tarief. Zeker reden om lid te worden van de BOF!Verslagen van vorige orgelexcursies van de BOF:

F.C.Smits-orgels I - 26 april 2008
Sint-Oedenrode, Boxtel, Schijndel en Oirschot

Midden Brabant-orgels - 25 oktober 2008
Sprang, 's-Grevelduin Capelle, 's-Gravenmoer en Waspik

Vollebregt-orgels - 16 mei 2009
Sint-Anthonis, Erp, Breugel

Oosterhout - 17 oktober 2009
Oosterhout: Vredeskerk, Paulusabdij en Basiliek St.Jan de Doper

Drie Van Hirtum-orgels - 15 mei 2010
Sint Petrus'banden, Hilvarenbeek, Sint-Willibrorduskerk Eersel en Sint-Willibrorduskerk in Diessen

Noord-Oost Brabant - 9 oktober 2010
Lambertuskerk in Rosmalen, de Sint Cathrien in 's-Hertogenbosch en Lambertuskerk in Nistelrode

Loret-orgels - 21 mei 2011
Lambertuskerk in Vessem, kerk Maria Tenhemelopneming in Reusel, St.Jozef of Heuvelsekerk in Tilburg en Lambertuskerk in Udenhout

Bergen op Zoom - 15 oktober 2011
Het Ibach-orgel en de overige orgels in de Gertrudiskerk, verder de Ontmoetingskerk en de Catharinakapel

F.C.Smits-orgels II - 21 april 2012
De Smits-orgels van Someren, Aarle-Rixtel en Deurne

Brabantse Noordwesthoek - 20 oktober 2012
Hooge Zwaluwe, Moerdijk en twee kerken in Zevenbergen

Land van Heusden en Altena - 20 april 2013
Protestantse kerken in Nieuwendijk, Werkendam, Sleeuwijk, Wijk en Aalburg.

Eindhoven - 28 september 2013
Sint Trudokerk, Sint Gerardus Majellakerk, de Paterskerk en de Stadskerk Sint Cathrien.

Noordoost-Brabant - 17 mei 2014
Grave, Mill, Zeeland en Uden.

Ten zuidoosten van Breda - 4 oktober 2014
Chaam (Van Hirtum), Ulvenhout (Van Pethegem), Ginneken (Flentrop) en Gilze (Vermeulen)

Het westen van Brabant - 13 juni 2015
Dorpskerk en de Ontmoetingskerk van Fijnaart. Oudenbosch, kapel van Saint Louis, Protestantse Kerk en de Basiliek.

's-Hertogenbosch, Vlijmen en Heusden - 10 oktober 2015
De Grote Kerk in 's-Hertogenbosch, de Protestantse Kerk van Vlijmen, de Lutherse Kerk en de Grote of Catharijnekerk in Heusden.

Soerendonk en Budel: 'In 't spoor van Schweitzer' - 21 mei 2016
De Kerk Joannes Onthoofding in Soerendonk en Onze Lieve vrouw Visitatie in Budel.

De Langstraat - 4 juni 2016
Hervormde Kerk te Sprang, Hervormde Kerk te ’s-Grevelduin-Capelle en de Hervormde Kerk te Waspik.

Lieshout en Helmond - 15 oktober 2016
Sint-Servatiuskerk te Lieshout, Sint-Jozef- en Lambertuskerk in Helmond.

Nuenen en Eindhoven - 13 mei 2017
De Regenboog te Nuenen, de Johannes- en Emmauskerk en het auditurium van de TU te Eindhoven..

Grave, Escharen en Cuijk - 7 oktober 2017
De Sint-Elisabethkerk te Grave, de Sint-lambertuskerk te Escharen en de Protestantse Kerk en Sint-Martinuskerk te Cuijk.

Etten-Leur en Breda - 26 mei 2018
De Van Goghkerk, het Trouwkerkje en de Sint-Petruskerk te Etten-Leur en de Sacramentskerk en Grote Kerk te Breda.

Handel, Gemert en Boxmeer - 13 oktober 2018
Parochiekerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, Handel, de R.-k. Kerk Sint-Jans Onthoofding te Gemert, verder de Protestantse Kerk en de Sint-Petrusbasiliek te Boxmeer