Links naar interessante orgelsites.
Klikt u op de gele onderstreepte kopteksten voor doorlinken naar de betreffende site.

Noord-Brabantse orgelkringen met meerdere concertlokaties

Midden-Brabantse Orgelkring
Verzorgt concerten in Tilburg en omgeving.


Orgelkring Land van Cuijk en Noord Limburg 'Gregorius van Dijk'
Verzorgt concerten in Noordoost Noord-Brabant en Noord Limburg.


Orgelkring Waalwijk
Verzorgt concerten in Waalwijk en omgeving.

Orgelkring F.C.Smits
De Orgelkring F.C.Smits werd in 1971 opgericht met als doel concerten te organiseren op de historische orgels in de kerken in de regio Maasland met o.a. de orgels van Overlangel, Neerloon, Demen, Berghem, Lith, Lithoyen, Nistelrode, Heeswijk (parochiekerk) en Zeeland.


Orgelkring Ludens, Oosterhout
Via deze website kunt u kennis maken met de eeuwenoude Basiliek van Oosterhouten de vele muzikale activiteiten die hier plaatsvinden. Stichting Ludens promoot de orgels in de Sint-Jansbasiliek door middel van diverse concerten. In het voorjaar en najaar worden er avondconcerten gegeven door vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland, soms in combinatie met een solist. In de zomermaanden treden organisten uit de regio op tijdens de serie goedbezochte marktconcerten op zaterdagmiddag. Ook locaties in de omgeving worden betrokken bij de activiteiten.


Orgelkring Jacobus Zeemans, Etten-Leur
De Stichting Jacobus Zeemans-orgels organiseert orgelconcerten in etten-Leur op de Zeemans-orgels van het Trouwkerkje en de Raadzaal, en verder in de Sint-Lambertuskerk op het Pels & van Leeuwen-orgel.


Fontys Conservatorium in Tilburg
De 'orgelklas' in Tilburg heeft deze eigen facebookpagina waarop vaak nieuwe activiteiten worden vermeld.Andere provincies

Drenthe
Alle gegevens over orgels en orgelconcerten in Drenthe.

Friesland
Alle gegevens over orgels en orgelconcerten in Friesland. Stichting Organum Frisicum.

Groningen
Alle gegevens over orgelconcerten in Groningen. Stichting Groningen Orgelland.

Limburg
Alle gegevens over orgels en orgelconcerten in Limburg. Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL).


Utrecht
De stichting Utrecht Orgelland heeft tot doel het informeren over en bevorderen van belangstelling voor het rijke orgelbezit in de provincie Utrecht.

Zeeland
Gegevens over orgels in Zeeland.Overige sites

Organroxx.com
24/7 orgelmuziek op internet. Organroxx.com is een initiatief van Nico Declerck uit Vlaanderen. Organroxx.com wil de leemte opvullen die ontstaan is doordat Radio Klara in Vlaanderen en Radio 5 in Nederland niet meer in een orgelprogramma voorzien. U krijgt 24 uur per dag orgelmuziek te horen. Ook de Brabantse Orgelfederatie heeft haar cd's ter beschikking gesteld om ten gehore te brengen.

De Orgelvriend
Maandblad voor orgelliefhebbers.

Het Orgel
Europa's oudste tijdschrift over orgelkunst, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Organistenvereniging.
Links naar zeer veel orgelsites over de gehele wereld.


Kerkorgel.startpagina
Links naar orgelsites van Nederlandse kerken, orgelbouwers, bladmuziek, orgels te koop, enz.

Kerkorgels arrowsweb
Kerkorgels ingedeeld per provincie en plaats.

Orgelagenda
Overzicht van de meeste orgelconcerten in Nederland en internationaal.

Orgelland
Over orgels, organisten, orgelmuziek, orgelbouw en nog veel meer .......

Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO)

De Stichting Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO) is in 1994 opgericht, met als doelstelling het bevorderen van de orgelkunst, het creëren van waarborgen om de unieke positie van het orgel te handhaven, het stimuleren van een verantwoorde omgang met het historische orgelbezit en bevorderen voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe dienstig kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Orgelsite
Met afbeeldingen en de disposities van zeer veel orgels in Nederland, BelgiŽ en Duitsland.

Orgeldatabase
Zeer uitgebreide database met basisgegevens over orgels. Beheerd door Piet Bron.

KKOR orgeldatabase
Complete database met basisgegevens over alle orgels in Rooms-Katholieke locaties van Nederland, per bisdom geordend.

Kerk & Orgel
Een database met een grote hoeveelheid informatie over orgels en kerken in Nederland. De informatie is gezien vanuit de ogen van een organist. Ook orgels buiten kerken zijn beschreven. Deze site werd gemakt door Flip Veldmans. Helaas is hij eind 2018 overleden. Zijn familie bezint zich over hoe de site kan worden gecontinueerd of ondergebracht bij een ander medium.

Orgel & Kerkmuziek
De nieuwssite van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK). Het bevat nieuwsberichten uit de wereld van orgel en kerkmuziek.

Orgelmuziekweb
Over orgels, organisten, orgelmuziek, orgelbouw enz. De Stadsbibliotheek Haarlem en de Zeeuwse Bibliotheek werken samen aan een Internationaal Kenniscentrum voor Orgelmuziek. De omvangrijke collecties orgelmuziek van deze twee bibliotheken wil men laten groeien tot één orgelcollectie van landelijk belang...

Stichting Internationale Orgelreizen
Jaarlijks een week lang op excursie naar het buitenland.

Orgelfotos
Heel veel afbeeldingen van orgels in Nederland, Frankrijk en België.

Rotterdam Orgelstad

De stichting Rotterdam Orgelstad heeft als doelstelling ‘het op de meest ruime wijze bevorderen van de orgelkunst in Rotterdam’.

Calcant, Antwerpen
De liefde voor het orgel zette Jan Van Mol, titularis-organist van de St. Pauluskerk te Antwerpen, aan het orgelpatrimonium in zijn historisch-culturele context kenbaar te maken bij het grote publiek. Hij startte Calcant, dat concerten, festivals, cursussen, reizen, … enz. organiseert.


Het orgel in Vlaanderen
Organisatie die 3-maandelijks een orgelblad uitgeeft, e-mailnieuwsbrief verstuurt, zomeracademie organiseert en in eigen beheer cd's uitgeeft.


Tijdschrift De orgelkunst, België

Orgelnieuws
Orgelactualiteiten in binnen- en buitenland.

All of Bach
Alle 1080 werken van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en vele gastmusici, op een prachtige site waar veel op te horen en te zien is.
De orgelwerken worden uitgevoerd door o.a. Leo van Doeselaar en Reitze Smits op diverse orgels zoals het Schnitger-orgel (1692) van de Martinikerk in Groningen en het Bštz-orgel (1762) van de Lutherse Kerk in Den Haag.


Organist Forum
Discussie-site voor organisten.

Organisten.beginthier
Opsomming van organisten-links en andere orgellinks.

VNPO
De VNPO is een vereniging van organisaties die zich inzetten voor of zich bezighouden met het (pijp)orgel en verwante activiteiten.

Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel
De Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel heeft als doel een financiële bijdrage te leveren aan restauraties van historische orgels in Nederlandse (kerk-) gebouwen.

KVOK (Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici)
De KVOK bestaat vanaf 1 januari 2009 en komt voort uit het samengaan van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging en de GOV-Vereniging van Kermusici.
Doelstelling van de vereniging is:
- de bevordering van het gebruik van het orgel en de orgelcultuur in het algemeen;
- de bevordering van de verantwoorde verzorging van de muziek in de eredienst en al hetgeen het peil en de waardering van de kerkmuziek in het algemeen ten goede kan komen.
De KVOK is uitgeefster van de tijdschrift Het Orgel, Muziek & Liturgie, het actualiteitenblad NotaBene en de Zomeragenda.

KVOK, afdeling Noord-Brabant
Voor de provincie Noord-Brabant is er een afdeling, waarbij een bestuur jaarlijks bijeenkomsten organiseert met als onderwerp een interessant orgel of een muzikaal thema met betrekking tot orgel en kerkmuziek. Informatie over de activiteiten van de afdeling Noord-Brabant vindt u hier.


KVOK nieuwssite Orgel en kerkmuziek
Orgelenkerkmuziek.nl is de nieuwssite van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK). Het bevat nieuwsberichten uit de wereld van orgel en kerkmuziek.

Gregoriusblad (NSGV)
Het Gregoriusblad is het tijdschrift voor liturgie en muziek voor de katholieke kerk. Het Gregoriusblad wijst u de weg in de rijke wereld van kerkmuziek en liturgie. Aandacht voor volkszang, koor- en orgelmuziek, muziek voor jongeren en nieuwe composities. Rubrieken: Berichten, Nieuws, Besprekingen en Orgelnieuws.


Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO)
Het NIvO is de uitgever van de grote orgelencyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland’. Met deze omvangrijke publicatie levert het NIvO een bijdrage aan het behouden, continueren en stimuleren van de orgelcultuur in Nederland.


Stichting Vox Humana
Beleid en doelstellingen niet bekend.

Stichting Vom Himmel hoch
Over oude kerken, orgels en concerten in Nederland.
De stichting Vom Himmel hoch streeft naar een grotere waardering voor historische kerken en de hieraan verbonden cultuur. Behalve het herbeleven van deze "devote tradities" stelt de stichting zich ten doel om monumentale kerkgebouwen te beschermen tegen invloeden van commercie en rigoureuze aanpassingen naar de smaak van de tijd.


Stichting Musica Mixtura
Stichting Musica Mixtura is opgericht in Zaltbommel op 6 november 2008 met als doel de promotie van het orgel en de Nederlandse orgelcultuur, in de breedste zin. Het orgel is zeer geschikt voor solo-uitvoeringen. Echter, orgelmuziek laat zich ook prachtig mengen met zang, saxofoon, trompet, viool, mondharmonica, dwarsfluit en vele andere instrumenten. Tevens kan op een orgel muziek uit de meest uiteenlopende stijlen worden uitgevoerd, variërend van Middeleeuws en Klassiek tot en met Jazz. De Stichting Musica Mixtura hoopt menigeen aangenaam te verrassen met een veelzijdig aanbod van concerten en CD’s, en andere activiteiten zoals cursussen en workshops.

Stichting Maurice Pirenne
Per testament heeft Maurice Pirenne (1928-2008) een stichting opgericht met als doelstelling om zijn leven en werk onder de aandacht te houden. Dit gebeurt o.a. door zijn muziek te laten uitvoeren, zowel in de liturgie als bij concerten.

Bossche Beiaardstichting In 1993 werd de Bossche Beiaardstichting in het leven geroepen met als doel liefde en belangstelling kweken voor het beiaardspel in het algemeen en voor het spel op de Bossche beiaarden in het bijzonder.

Beiaardcentrum Nederland De Stichting Beiaardcentrum Nederland (BCN) is een kennis- en activiteitencentrum voor de beiaardwereld, zowel nationaal als internationaal. BCN is hèt centrum voor promotie, educatie en informatie.

Orgelkids
Informatie over orgelactiviteiten voor kinderen. Deze site geeft ook info over het fonds voor Orgel en Jeugd, het Lydia Vroegindeweij Fonds, ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er zijn ook YouTube filmpjes op te vinden over alles wat met orgels te maken heeft.

Hans Strootman
Hans Strootman verzorgt lezingen over organisten in hun tijd, met name voor de concertreeks van Muziek in de Cathrien in Eindhoven. Op zijn website zijn o.a. samenvattingen van zijn lezingen en CV's van orgelcomponisten en organisten te vinden.

John Boersma
Het zelf bouwen van pijporgels. Boeken over orgelbouw.

YouTube videos
Uitleg voor kinderen over hoe orgels werken. Klokhuis-aflevering.
Bouw en werking van het orgel, koning der instrumenten, door Flor Rodts.

Visueel gemaakte muziek, zodat het goed zichtbaar is hoe muziekstukken zijn opgebouwd. Bijv. Bach, Toccata and Fugue in D mineur. of Bach, Organ Trio Sonata III (BWV 527) Zoek zelf verder met zoekterm 'Bach animated organ'.

Glas-in-lood-ramen in kerken van Noord-Brabant
Deze website is het resultaat van het project 'Documentatie glas in loodramen Streekimpuls Maas en Meierij' van het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein. Uitgangspunt van het project was de constatering dat veel mensen, en vooral de jeugd, de betekenis niet meer kennen van de verhalen en figuren die afgebeeld zijn in de glas-in-lood-ramen in kerken en andere gebouwen. Door deze verhalen toegankelijk te maken zouden de verhalen en daarmee ook de ramen voor een breder publiek meer kunnen gaan leven. De kans dat daardoor de ramen behouden blijven zal daarmee toenemen.

Neogothiek in Noord-Brabant
Deze website heeft informatie over neogotische kerken in Noord-Brabant en over de historie van zuid-oost Brabant.