Het Doe-orgelDit Doe-orgel werd door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort voor de BOF in 2016 gebouwd.Het is ontworpen door Wim Janssen (links op de foto), een voormalig medewerker van Verschueren Orgelbouw en is landelijk geďntroduceerd door Lydia Vroegindeweij (rechts) van Orgelkids (zie www.orgelkids.nl).

De Brabantse Orgelfederatie heeft het Doe-orgel kunnen aanschaffen mede dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Dispositie

Manuaal c¹d¹-c³
Gedekt 8 vt
Open fluit 4 vt

Tractuur mechanische sleeplade.
Toonhoogte a¹= 440 Hz.


Links: Wim Janssen en Lydia Vroegindeweij van Orgelkids bij het ‘Open huis’ van Verschueren Orgelbouw.

Het Doe-orgel is een bouwpakket

Het Doe-orgel is een bouwpakket in een leskist. In de kist zitten de onderdelen waarmee kinderen onder begeleiding van bijvoorbeeld een organist of orgelbouwer zelf dit orgel in elkaar kunnen zetten. Het werk voor het opbouwen van het orgel kan in groepjes worden voorbereid. Daarna wordt het orgel in elkaar gezet en kunnen kinderen het orgel bespelen.

Handleiding
Klik hier voor de montage- en opberginstructies.

Bij het Doe-orgel is ook een lesbrief beschikbaar voor projecten in het basisonderwijs.


Ervaringen met het Doe-orgel
Op meerdere plaatsen in Noord-Brabant is het Doe-orgel van Orgelkids al met succes ingezet. Zo wordt het in Oosterhout (met Ton Stevens) al jaren regelmatig gebruikt en is in het afgelopen jaar ook op andere plaatsen in onze provincie ingezet.
Het Doe-orgel is geen doel op zich, het is een middel dat bij (muziek-)lessen op de basisschool aan kinderen duidelijk maakt wat een pijporgel eigenlijk is voordat - b.v. een week later - een bezoek wordt gebracht aan een ‘echt’ groot orgel in een kerk.

Voorbeelden van Jeugd en Orgel projecten in oktober 2016.


L: Jac Peeters in de Petruskerk van Hilvarenbeek met een ander demonstratie-orgeltje.
R: De kinderen verbazen zich over de balgen van het Van Hirtum-orgel.


L: Tannie van Loon in de Sint-Joriskerk in Eindhoven bij het Maarschalkerweerd-koororgel (1898).
R: Vragen worden beantwoord en kinderen mogen zelf even spelen.


L: Tannie bij het grote Vermeulen-orgel boven op de tribune in dezelfde kerk.
R: En natuurlijk even in het orgel kijken en al die honderden pijpen erin zien staan.


Eigen Doe-orgel van de BOF
Het als Brabantse Orgelfederatie beschikken over een eigen Doe-orgel geeft ruimere mogelijkheden voor gebruik door de leden: orgelkringen en organisten. Het orgel kan gemakkelijk en intensief worden ingezet bij komende activiteiten en projecten. Zo gaat het rouleren bij orgelkringen.
Als Brabantse Orgelfederatie promoten wij nadrukkelijk dit project ook bij onze orgelkringen die het orgel nog niet eerder gebruikten. De Brabantse Orgelfederatie zal dit ook kaderen binnen het landelijke project ‘Meer Muziek in de Klas’.
Als BOF promoten wij nadrukkelijk dit project ook bij onze orgelkringen die het orgel nog niet eerder gebruikten.

Het Doe-orgel 'huren'
BOF-leden en orgelkringen die een bijdrage van minimaal € 200,- hebben overgemaakt, krijgen vanaf de betaling 5 jaar het Doe-orgel voor maximaal 5 dagdelen per jaar gratis ter beschikking.
Andere belangstellenden kunnen het Doe-orgel per dagdeel huren tegen onderstaande voorwaarden.
Informeer naar de beschikbaarheid via onderstaand emailadres of telefoonnummer.

Procedure en voorwaarden reserveren en gebruik

 1. De verhuurder is de Brabantse Orgelfederatie (BOF).
 2. Bij het bevestigen van de reservering wordt aangegeven waar de leskist kan worden opgehaald en waar hij, na gebruik, terug moet worden gebracht.
 3. De verhuurder overhandigt de leskist aan de organist/vertegenwoordiger van de organisatie die het project verzorgt.
 4. De ontvanger krijgt uitleg over de kist en inspecteert of de handleiding bovenin de kist aanwezig is.
 5. De ontvanger is verantwoordelijk voor zorgvuldige behandeling van de kist en de inhoud en controleert tijdens de opbouw of alle onderdelen aanwezig en onbeschadigd zijn.
 6. Na gebruik moet bij het opbergen in de kist gecontroleerd worden of alle onderdelen aanwezig en onbeschadigd zijn en weer in volgens de handleiding aangegeven wijze in de kist zijn opgeborgen.
 7. Bij ontvangst dient een borgsom te worden betaald van € 100,-. Deze borgsom wordt teruggegeven indien de leskist in goede staat en met complete inhoud is ingeleverd.
 8. De uitleenvergoeding bedraagt € 45,- per dagdeel.
 9. Indien de aanvrager een school of andere educatieve (project)organisatie is, wordt altijd een combinatie gemaakt met een organist die de kinderen uitleg kan geven en het werken met de leskist begeleidt. De totaalprijs, vergoeding voor de organist, inclusief uitleenvergoeding is dan € 145,- per dagdeel. Indien de reisafstand voor de organist meer dan 100 km (retour) is, worden afspraken over een aanvullende reiskostenvergoeding voor de organist gemaakt.
 10. De lesactiviteit op een school moet worden verzorgd in aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van de eigen leerkracht van de leerlingen. Kinderen mogen uitsluitend onder begeleiding van de verantwoordelijke organist de leskist gebruiken.
 11. De Brabantse Orgelfederatie (BOF) is niet aansprakelijk voor eventuele schade die voortkomt uit transport of gebruik van de leskist.
 12. Tijdens de huur- en gebruiksperiode tot het inleveren is het Doe-orgel, dat een waarde van € 6000,- vertegenwoordigd, verzekerd tegen beschadiging en gehele vernieling waarbij de borgsom met het eigen risico van € 100,- wordt verrekend. De verzekeringsmaatschappij zal aanspraak kunnen maken op de WA-verzekering van de huurder.

Beschikbaarheid van het Doe-orgel
Hieronder staan data waarop het Doe-orgel gereserveerd is.

6 en 13 maart 2018 Karel Blok voor cbs de Rank in Sprang Capelle.

20 maart 2018        Ad van Sleuwen drie scholen Bergeijk.

19 mei 2018          Gerben Mourik voor Klundert.


Info

Meer info kunt u opvragen via documentatie@brabantorgel.nl
of contact opnemen met Wim van der Ros via 040-253 74 65.

Laatste actualisatie: 20 februari 2018


Data waarop het Doe-orgel gereserveerd was.

28 oktober 2017    Presentatie bij ALV, Oosterhout
30 oktober 2017    Ad van Sleeuwen, basisscholen in Weebosch.