Nieuwsbrieven 2014.

 

Nieuwsbrief 45 --------------------------------

30 december 2014

Geachte nieuwsbrieflezer


Op de valreep van dit oude jaar wenst de Brabantse Orgelfederatie u een heel mooi en muziekrijk 2015 toe. Wij hopen dit komende jaar weer veel activiteiten te ontplooien waar onze leden en andere belangstellenden van kunnen genieten. Verder nog enkele berichten….

1. cd Dorthy de Rooij
De Brabantse Orgelfederatie is verheugd dat de erven De Rooij een aantal exemplaren van de cd, die in 1981 van een bespeling door Dorthy de Rooij in de Victorkerk van Neerloon is gemaakt, voor verkoop ter beschikking hebben gesteld. De opbrengst komt ten goede aan de BOF. Op deze cd uit 1981 bespeelt Dorthy de Rooij het Smits-orgel uit 1845 met werken van Frescobaldi, Froberger, Muffat, Bariolla, De Macque, Van den Kerckhoven, Van den Gheyn en 'Monsieur' Babou. Enkele geluidsfragmenten van deze cd zijn te horen op de site en daar kan hij ook besteld worden.

2. 'Brabants Orgelrijkdom 2015', het nieuwe magazine: oproep tot aanbrengen van onderwerpen!
De redactie is alweer druk bezig met het voorbereiden van de nieuwe uitgave die op zaterdag 18 april 2015 zal verschijnen. Dat zal gebeuren in Diessen, gecombineerd met een Algemene Ledenvergadering van onze Vereniging. Daarover later meer. Maar eerst vragen wij uw medewerking! Heeft u interessante activiteiten of wetenswaardigheden op orgelgebied in Noord-Brabant, die volgens u een plekje verdienen in het nieuwe magazine, neem dan contact met ons op! Wij staan open voor allerlei tips! Doen!

3. Concertprogramma's 2015
Er wordt bij vele orgelkringen weer hard gewerkt aan de concertagenda's voor het nieuwe seizoen. Vergeet u alstublieft niet om de BOF op de hoogte te brengen van uw concertdata en gegevens zodat wij ze meteen kunnen plaatsen in de orgelconcertagenda van 2015. Hoe eerder bekend, hoe beter!

4. Albert Schweitzer en het orgel, haakt u aan?
Wilt u met uw orgelkring meewerken met de Europese actie van orgelconcerten ter herdenking van de vijftigste sterfdag van Albert Schweitzer, orgelliefhebber, in september 2015. Dat kan door in het weekeinde van vrijdag 4 tot zonder 6 september 2015 of in de week ervoor of erna een orgelconcert te plannen met als thema: “Eerbied voor het leven- Albert Schweitzer en het orgel” . Meer info in de bijlage.

5. Organist Erwin van Bogaert
Mag ik u vriendelijk verzoeken aan organist Erwin van Bogaert de mogelijkheid te bieden om in een volgend seizoen deel te nemen aan een orgelconcert in het Noord-Brabant? Hij geeft veel concerten zowel in België als in het buitenland, vooral in Frankrijk is hij zeer gewaardeerd. Zo speelde hij o.a. in Bordeaux, Le Havre, Lille, Langres, Parijs, Guîtres, Colmar, Vernon, maar ook regelmatig in de cyclus in Luxembourg. In Nederland speelde hij o.a. in Chaam, Oosthuizen en Rotterdam. Hij kan u diverse mogelijkheden aanbieden : - orgelsolo of vierhandig orgelspel - orgel met viool of met hobo of met saxofoon - orgel met één of twee hoorns - orgel met trompet - orgel met Vlaamse doedelzak, evt. aangevuld met zang - orgel met zang (sopraan en/of mezzo) Voor een concert in combinatie met saxofoon mag de diapason van het orgel niet onder 437 staan. Verdere informatie kan u vinden op de website www.erwinvanbogaert.be, waar u ook enkele fragmenten kunt beluisteren uit cd’s die hij in de loop van de jaren opgenomen heeft. Ilse Van der Aa. VanderAa@contrast-law.be

Nieuwsbrief 44 --------------------------------

3 oktober 2014

Geachte nieuwsbrieflezer

Morgen najaarsexcursie Breda
Morgen is vanaf 10.00 uur de najaarsexcursiedag met bezoeken aan vier kerken ten zuidoosten van Breda. Prachtig weer, prachtige kerken, instrumenten en muziek! U bent ook welkom! kijk voor meer info op onze website.

Orgelmagazine 2015
De redactie is weer bezig om het nieuwe magazine Brabants Orgelrijkdom 2015' voor te bereiden. Wij houden ons aanbevolen voor informatie over interessante ontwikkelingen, gebeurtenissen of nieuwtjes over orgels in Noord-Brabant zodat wij daar in het nieuwe nummer aandacht aan kunnen besteden. Elke tip is welkom!

Informatie
U blijft het best op de hoogte wat er gebeurt bij de BOF als u af en toe eens op onze website kijkt. Op de homepage staat het 'nieuws' en met de knop 'website actueel' (onder de HOME-toets) blijft u op de hoogte van de laatste wijzigingen op onze site. Ook kun je op de site zien welke nieuwsbrieven er ooit geweest zijn (dus ook deze laatste): 'g'-toets 'Nieuwsbrieven'.

9th Mikael Tariverdiev International Organ Competition, April-September 2015 in Lawrence (Kansas), Hamburg, Moscow and Kaliningrad.
Organisten worden uitgenodigd mee te doen….
www.organcompetition.ru

Aanbiedingen van organisten voor orgelkringen….
Er komen regelmatig aanvragen van musici bij ons binnen om deel te mogen nemen aan concertreeksen in Noord-Brabant. Wij geven ze hierbij aan u door. Misschien heeft u er belangstelling voor…

Ennio Cominetti
I’m an Italian organist. I live in Varenna, Lake of Como. I’m organist in Varenna Church of St.Giorgio and Professor in Arts Academy of Rome. I have given concerts in Europe, Asia, the Americas and the recording of more than 20 CDs. I would be interested to participate in your festival or play in your Church presenting a program that could include Italian music. I would be possibly interested in submitting some of my compositions. Please visit my web site www.enniocominetti.com. Waiting an answer from you, my best regards. Ennio Cominetti Titular Organista of Church of San Giorgio in Varenna

“Dolce Amore”
Mijn naam is Alice Gort-Switynk. Ik ben musicus blokfluit en klassiek zang en graag zou ik met organist Aarnoud de Groen, Nelleke Ter Berg of Elly van Munster een concert verzorgen op uw locatie. “Dolce Amore” is een orgel-plus: klassiek zang en blokfluit programma. “Liefde en verlangen” wordt door klassiek zang / blokfluit en gitaar / theorbe ten gehore gebracht, met nadruk op gitaar. In het programma “Schots en scheef” hoort u blokfluit en theorbe / gitaar met nadruk op de theorbe. Voor andere combinaties, zie daarvoor mijn persoonlijke weblog. Dolce Amore De liefde is soms zacht en een andere keer erg hard. We zoeken het tedere en komen ook het wrede tegen. Met werken van J. S. Bach, G. F. Händel, G. Donezetti, Axel D. Ruoff en W. A. Mozart. Door: Ensemble Orzo e Verde, Alice Gort-Switynk blokfluiten en klassiek zang (sopraan) en Aarnoud de Groen orgel. "Amor", alles wat te maken heeft met liefde en verlangen, het kan je vrijmaken, maar ook binden. De liefde wordt bezongen en ook instrumentaal ten gehore gebracht, zoals bij de liefdesverklaring aan de basblokfluit. Met werken van o.a. G. Caccini, W. A. Mozart, F. P. Schubert, F. Sor en V. Fortin. Door: Alice Gort-Switynk klassiek zang (sopraan) en blokfluiten, Nelleke Ter Berg gitaar en theorbe.
Schots en Scheef Een programma gebaseerd op melodieën uit Schotland en door o. a. Barsanti en Geminiani van variaties voorzien. Met zo nu en dan een uitstapje naar Engeland en Ierland. De link met de Italianen is snel gelegd, omdat zij zelf al geraakt werden en zich lieten inspireren door de Schotse dansen. Met werken van G. F. Händel, J. K. Mertz, A. Le Sac en F. Barsanti.
Door: Ensemble Rossignol, Alice Gort-Switynk blokfluiten en Elly van Munster theorbe / gitaar
Graag zou ik met één van deze ensembles bij u een optreden verzorgen.
Vriendelijke groeten, Alice Gort-Switynk http://alicegortswitynk.blogspot.nl
Piet Heinstraat 9 2266 KN Leidschendam 070-3882128

Nieuwsbrief 43 --------------------------------

23 mei 2014

Geachte nieuwsbrieflezer

Gratis workshop orgelbeheer op zaterdag 7 juni in Breugel
Zaterdag 7 juni van 14.00 tot ca. 15.30 uur zal bij het Vollebrecht-orgel in de Sint-Genovevakerk van Breugel door Henk Kooiker een gratis workshop orgelonderhoud voor BOF-leden gegeven worden. Behandeld zal worden: het verhelpen van hangers in de tractuur, bijregelen van tracturen, stemmen van en omgaan met de tongwerken, (niet) stemmen van labialen en waar verder behoefte aan is bij de deelnemers. Voorkennis is niet al te belangrijk. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Ook niet-BOF leden zijn welkom mits er voldoende plaats is en men ter plekke voor minimaal een jaar lid wordt (lidmaatschap individuele leden van de BOF is € 15,- per jaar). Deelnemers ontvangen een certificaat als bewijs van deelname. Aanmelden rechtstreeks bij Henk Kooiker, email: hkooiker@kooiker.info

Trombonist zoekt organist(en)
In het orgelmagazine "Brabants orgelrijkdom 2014" las ik dat een doelstelling is, het orgel te presenteren aan een groter publiek. Een mogelijkheid is het orgel te laten klinken met andere instrumenten. Een prachtige combinatie is orgel en trombone. Ik speel regelmatig als trombonist met orgel samen maar zou dit ook wel eens elders willen doen. Wellicht is dit via deze weg mogelijk en kan het tevens een positieve bijdrage leveren aan de promotie van het orgel. Ik ben autodidact, in een eventuele auditie ben ik vrijblijvend bereid het een en ander te laten horen. Heb reeds 30 jaar ervaring en speel als gastmuzikant in een symfonie orkest, brassband en koperkwartet. De organisten met wie ik eerder samen speelde zijn Aart van Dongen in Capel op het van Hirtem orgel. Verder speel ik met Cor de Vries uit Lisse en Arnold Colijn uit Oosterhout. Hoor graag verder van iemand die ook belangstelling heeft om samen te spelen of een concert te geven.
Sprang-Capelle
Karel Blok
Tel: 0416-532013 nelkablok@simpc.nl

Nieuwsbrief 42 --------------------------------

21 februari 2014

Geachte nieuwsbrieflezer

Brabants Orgelrijkdom 2014
De presentatie van het nieuwe orgelmagazine, waar op de komende weken nog hard aan gewerkt wordt, zal zijn op zaterdag 12 april a.s. in Boxtel. In de weken na deze presentatie worden de magazines door Brabant verspreid en zullen ze bij de meeste VVV's gratis opgehaald kunnen worden of meegenomen bij de meeste orgelconcerten vanaf die datum.
Orgelkringen, organisten en andere betrokkenen kunnen nog tot 1 maart bijzonderheden opgeven voor ons magazine over hun orgel, speciale concerten, herstellingen aan het orgel of andere zaken die voor onze lezers interessant kunnen zijn, zodat wij die onder 'Brabants allerlei' kunnen publiceren.

Algemene Ledenvergadering Brabantse Ogelfederatie
Voorafgaand aan de presentatie op 12 april in Boxtel is de voorjaarsledenvergadering van de Vereniging gepland. Tijdstip en planning wordt nog bekend gemaakt.

Excursies 2014
1. de voorjaarsexcursie gaat op zaterdag 17 mei naar Grave, Mill, Zeeland en Uden...
2. de najaarsexcursie gaat op zaterdag 4 oktober naar Chaam, Ulvenhout, Ginneken en Gilze...

Organist(en) gezocht
Regelmatig bereikt ons als Brabantse Orgelfederatie de vraag of wij kerk- of parochiebesturen kunnen helpen om een (invallend) organist te zoeken. Via de Nieuwsbrief zullen we dat wanneer nodig doen. Daarbij roepen we organisten op contact op te nemen met de betreffende contactpersoon voor verdere afspraken. Bij deze een eerste aanvraag via deze weg…

De abdij van Postel zoekt organist Onze broeder-organist heeft gevraagd om ten dele van zijn taak ontlast te worden, gezien zijn hoge ouderdom. Omdat we ook de broeders die orgel kunnen spelen zoveel mogelijk in het koor willen houden, om de zang te ondersteunen, zijn we op zoek naar een goede organist om op zondagen en hoogfeesten de Mis van de abdijgemeenschap te spelen. De abdij van Postel -in België, maar bij de Nederlandse grens- is op zoek naar een goede organist, die -op zondagen en hoogfeesten- de Mis van de abdijgemeenschap zou kunnen komen spelen (opluisteren van de viering en zangbegeleiding).
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de abt abtfrederic@abdijpostel.be
Hoogachtend, F. Testaert o.praem., abt


Ook orgels gezocht en te koop...
Op onze website hebben we nu deze mogelijkheid om oproepen te doen. Zie de 'Vraag en aanbod' knop op de homepage waar naast de vraag van en naar organisten ook (pijp)orgels die in Noord-Brabant te koop zijn of gevraagd worden aangemeld kunnen worden.

Nieuwsbrief 41 --------------------------------

23 januari 2014

Geachte nieuwsbriefabonnee,

ALV
Het concept-verslag van de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 23 november is beschikbaar op onze site. Zie tevens hieronder.

De BOF op Radio 5
Kees Schuurman (Musica Religiosa Orgelradio) heeft een opname voorbereid met Ad van Sleuwen en Wim van der Ros over ‘de rijke Brabantse orgelcultuur’. De uitzendingen zullen plaatsvinden op zondagavond 26 januari en 16 februari 2014 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5 (IKON): twee uur lang radiozendtijd met interviews en orgelmuziek uit Brabant.

Workshop orgelonderhoud

Op verzoek van ons lid Alessandro di Bucchianico uit Breugel organiseert de BOF een workshop tbv 1e lijn orgelonderhoud: basiskennis van het orgel wordt verondersteld, praktische tips worden gegeven, zoals het stemmen van de tongwerken en kleine reparaties zoals hangers. Deze wordt georganiseerd door Henk Kooiker, op een zaterdagochtend of -middag in maart 2014, wellicht in Breugel. Opgave of inlichtingen per mail naar hkooiker@kooiker.info

Koororgel gezocht
Voor de Willibrordusparochie in Wassenaar wordt een koororgel gezocht. Als u een instrument beschikbaar weet kan contact worden opgenomen met Theo Vogels, thvogels@hotmail.com of 070-5115884.


Terug naar nieuwsbrieven overzicht