Nieuwsbrieven 2010.


Nieuwsbrief 28 --------------------------------

10 december 2010


Geachte nieuwsbriefabonnee,

1. Brabantse orgelagenda 2011
Aanleveren orgelconcertgegevens! Er zijn nog niet zoveel concerten voor 2011 bij ons bekend en dus ook niet opgenomen in de orgelagenda (orgelkalender 2011) op onze website www.brabantorgel.nl.
Graag opgeven:
- plaats (gemeente/kerk/locatie)
- aanvangstijd
- toegangsbijdrage (of gratis?)
- organist en/of musici
- indien bekend: indicatie van het programma
Aanleveren van gegevens voor concerten kan het hele jaar door: die worden dan steeds op de website geactualiseerd of aangevuld met bijvoorbeeld de programmagegevens.

2. Brabants orgelmagazine 2011
Wilt u uw concerten ook opgenomen hebben in het Brabants Orgelmagazine 2011 dan dienen uiterlijk 1 maart a.s. bovenstaande gegevens aangeleverd te zijn!

3. Poolse organist Gedymin Grubba
De Brabantse Federatie ontvangt af en toe verzoeken van organisten om te bemiddelen bij uitnodigingen voor concerten. Indien u interesse heeft, kunt u zelf contact te maken met de betreffende organist.
Hello,
I am very interested in playing an organ concert in your church (at your festival?). It will be a great honour for me! I am going to celebrate the 15th anniversary of my artistic work in 2011 and I have already played in most of Europe, Singapore, Australia, New Zealand, and I will be very glad if you invite me also to perform in your country.
All information about me you can find on: http://www.gedymin.org/index.php?a=1&b=2&c=home_page
Here is the link to my festival, maybe it would interest you: http://mfpelplin.w.interia.pl
I will appreciate your reply very much.
Kind Regards,
Gedymin Grubba
www.gedymin.org

4. Aanpassing website
Onze website www.brabantorgel.nl is nu ook voorzien van RSS feed.
Met RSS feed kunt u snel kijken of er iets nieuws is gepubliceerd op onze site. Klik op het RSS logo boven de webpagina, er opent een nieuwe pagina waarop u kunt zien welke aanpassing is gemaakt en -als u het interessant vindt- met aanklikken die nieuwe informatie bekijken.

5. 59e Internationale Orgeltagung 2011
De 59e Internationale Orgeltagung 2011 georganiseerd door Das Gesellschaft der Orgelfreunde dit keer i.s.m. de Brabantse Orgelfederatie, vindt plaats in Noord-Brabant in de week van zondag 31 juli tot zaterdag 6 augustus 2011. Een hele week orgelexcursie in onze provincie voor Duitse orgelliefhebbers die hiervoor naar ons komen. Kijk voor het programma op onze site. Binnenkort vindt u hier meer info over (gedeeltelijke) deelname.

 


Nieuwsbrief 27 --------------------------------

23 juni 2010


Geachte nieuwsbriefs-lezer:

1. Nationale Orgeldag 2010
Op zaterdag 11 september wordt voor de negende maal de Nationale Orgeldag belegd. Traditiegetrouw valt deze dag samen met Open Monumentendag.
Doelstelling is met name die mensen kennis te laten maken met het orgel, die op andere wijze nauwelijks met het orgel in aanraking komen. Mede door de openstelling van vele historische kerken op deze dag leren “toevallige passanten” dan ook het orgel op een mogelijk anders dan gebruikelijke wijze kennen. Maar uiteraard biedt deze dag ook orgelliefhebbers veel mogelijkheden om één of meerdere orgels van hun keus te bezoeken en waar mogelijk ook zelf te bespelen.
Organisten en orgelcommissies worden opgeroepen hun orgel op deze dag op publieksvriendelijke wijze te presenteren. In sommige steden en streken worden orgelwandelingen of zelfs orgelfietstochten uitgezet, dankzij de samenwerking tussen diverse organisten en orgelcommissies. Geadviseerd wordt deze dag in overleg met het plaatselijke Comité Open Monumentendag in te vullen.
Deelnemende kerken worden opgeroepen zich aan te melden via www.nationaleorgeldag.nl, waarbij bijzonderheden van het programma en het orgel op de website geplaatst kunnen worden.
Laat ook jullie orgel en onze provincie Noord-Brabant dit jaar weer actief betrokken zijn bij Nationale Orgeldag 2010.


2. Twee nieuwe cd's van Jan van der Laar
Met groot plezier wil ik u mijn twee nieuwe cd’s onder de aandacht brengen.
Twee geheel nieuwe opnames van het prachtige Robustelly-orgel van de St. Lambertuskerk te Helmond.
De eerste cd heeft de titel meegekregen “Hommage aan een meesterwerk” Een eerbetoon aan de maker van het orgel van de Helmondse St. Lambertuskerk: Guillaume Robustelly. Ook een hulde aan de Brabantse orgelmaker F. C. Smits die in de 19e eeuw dit instrument wijzigde naar de huidige toestand. De cd laat met een reis door de tijd de veelzijdigheid van het prachtige Robustelly orgel in al zijn glorie horen.
De cd is geproduceerd door Boekenhuis Rijssen.

Programma “Hommage aan een Meesterwerk”
1. Toccata, Adagio en Fuga in C gr. terts, BWV 654, J.S. Bach (1685 – 1750)
2. Zes Schübler-Choräle, J.S. Bach
- Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645
- Wo soll ich fliehen hin, BWV 646
- Wer nur den lieben Gott lässt walten, BWV 647
- Meine Seele erhebt den Herren, BWV 648
- Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ, BWV 649
- Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650
3. Hymne “Pange Lingua”, N. de Grigny (1671 – 1703)
- Pange Lingua, en Taille à 4, Plein Jeu
- Fugue à 5
- Récit du Chant de L’Hymne précédent
4. Fantaisie et Fugue en si bémolle majeur, A.P.F. Boëly (1785 – 1858)
5. Prière, opus 37 no. 3, J. Jongen (1873 – 1953)
6. Troisième Choral en la mineur, C. Franck (1822 – 1890)

De cd BRCD 2103 is te bestellen via vandelaar.music@planet.nl
De prijs bedraagt 17.50 euro

 


Nieuwsbrief 26 --------------------------------

1 februari 2010


Geachte nieuwsbriefs-lezer:

1. Brabantse orgelkrant 2010
De voorbereidingen voor de Brabantse orgelkrant 2010 zijn gestart.
Hoofdthema is dit jaar Jeugd en Orgel.
- In Deurne gaan leerlingen betrokken worden bij een orgelproject en kerkmuziek. Het orgel wordt daar op dit moment volledig gerestaureerd. In Helmond (Jan van der Laar) is al ervaring met het betrekken van jeugd bij het orgel.
– Opleidingen tot o.m. organist (conservatoria, muziekscholen en particulier), orgelbouwer, orgeladviseur. O.a. interview met Ad van Sleuwen en Pels en van Leeuwen stelt de werkplaats open voor orgelleerlingen.
Mocht u vermeldenswaardige informatie hebben passend in dit thema neemt u dan svp contact op met de redactie (Wim van der Ros en Wijtse Rodenburg via orgelkrant@brabantorgel.nl), zodat we kunnen bekijken hoe dat een plaats kan krijgen in de nieuwe krant.

Redactioneel zijn verder de volgende onderwerpen voorzien:
– orgelbouw- en restauratienieuws
– de agenda (zo spoedig mogelijk opgeven!)
Verdere suggesties blijven zeer welkom.
De introductie van de nieuwe Brabantse Orgelkrant 2010 staat gepland op zaterdagmiddag 24 april 2010, bij de afsluiting van het Festival Nieuwe Muziek van de Brabantse Orgelfederatie in Eindhoven, o.a. in de Stadskerk St.Cathrien. De commissaris van de Koningin zal daarbij het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het complete programma van die dag volgt later via de website.
Noteert u deze datum vast in uw agenda.
De vertegenwoordigers van de Brabantse orgelkringen kunnen dan weer ter plekke het benodigde aantal van de gratis Orgelkranten meenemen voor gebruik bij hun concerten en activiteiten.

2. Brabantse orgelagenda 2010
Aanleveren orgelconcertgegevens!
Inmiddels zijn er een groot aantal concerten voor 2010 bij ons bekend en al opgenomen in de orgelagenda (orgelkalender 2010) op onze website www.brabantorgel.nl. Echter, er ontbreken er ook nog een flink aantal! Wilt u uw concerten opgenomen hebben in de Brabantse Orgelkrant 2010 dan dient u uiterlijk 8 maart a.s. de gegevens daarvoor aan te leveren via info@brabantorgel.nl.
Graag opgeven:
- plaats (gemeente/kerk)
- aanvangstijd
- toegangsbijdrage (of gratis?)
- organist en/of musici
- indien bekend: indicatie van het programma
Aanleveren van gegevens voor concerten kan het hele jaar door: die worden dan steeds op de website geactualiseerd of aangevuld met bijvoorbeeld de programmagegevens. Voor opname in de krant geldt echter de deadline van 8 maart!

3. Voorkaars-orgelexcursie
De volgende excursie is gepland op 15 mei 2010, met een bezoek aan drie van Hirtum-orgels (Hilvarenbeek, Diessen, Eersel).

4. Boek over de Leendse kerktoren
Frans Simkens, ons lid uit Leende, meldt:
Er komt een uniek boek uit over de Leendse kerktoren: De geheimen van een middeleeuws bouwwerk, door de 89-jarige auteur Max Farjon. Er is een introductie van dit boek te zien op de website www.detorenvanleende.nl. Daar vindt u daar de bijlagen van het boek die te omvangrijk en veelal te technisch waren voor de gemiddelde lezer. Ze zijn op de website ondergebracht en nu volledig te raadplegen. Klik in de linkerkolom op "het boek". Het boek is tot 1 februari met 10 Euro voordeel te koop, de website toont hoe u het in bezit kunt krijgen. Het zal op 7 maart 2010 verschijnen.

5. Orgeltrip "Abdijen in de Ardennen: hun bier en hun orgels" naar Namen, Leffe, Rochefort, Maredsous, vanuit Antwerpen.
Zaterdag 13 maart 2010
Calcant (B) in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie (NL)
Vertrek:
08u00 Station Berchem - Antwerpen
08u15 Rotonde Wommelgem E 313 (parkeergelegenheid)
10u00 Namur, Grand Séminaire: Rudi Jacques, 2009
12u00 Maredsous, Benedictijnen: Lunch
13u00 Maredsous:
Hoofdorgel Cloetens e.a. - Westenfelder 2009
Koororgel Thomas 2006
14u30 Leffe, Norbertijnen: Thomas 1996
16u00 Rochefort, Trappisten: Eisenbarth 2008
19u00 Terug in Antwerpen

Organisten: P. Dominique Goblet, Ghislain Zeevaert, Bernard Michel, Jan Van Mol
Deelname: € 50,- Inbegrepen: verplaatsing met dubbeldekker vanaf Antwerpen, lunch in
Mardesous, bierdegustatie, uitgebreide brochure, orgelbespelingen… Aanmelden : janvanmol@pandora.be - tel. 0032 497 438424
België:Calcant 001-4416377-43
Nederland: Calcant 103 866 264 (Rabo)

De abdijbieren zijn onze nationale trots. Ondertussen blijven slechts 5 trappistenabdijen (waaronder Rochefort) over die hun bier nog zelf brouwen. Vaak gelden daar nog economische maatstaven die elders niet meer gelden.
Extreem is het legendarische Westvleteren, waar men in de rij moet staan om 6 flesjes – niet meer – te kopen. Andere abdijen vielen terug op een oude traditie - élke abdij had een brouwerij en visten eventueel overgeleverde
recepten op die dan toevertrouwd werden aan “gewone” industriële brouwerijen. Heeft dat iets met het orgel te maken? Zeer zeker. De abdijen die bier verkopen zijn zonder uitzondering welvarend. De trappisten hebben een regel die hen gebiedt het overgebleven geld op het einde van het jaar weg te geven… De financiële inspanning die het verwerven van een nieuw orgel vraagt, is voor hen meestal geen punt. De afweging zal eerder gaan of dergelijk luxeproduct wel past binnen de beleden armoede.

Meer info zie de website http://www.calcant.be/crbst_37.html

 

Terug naar nieuwsbrieven overzicht